Kuchnia

babeczka

Ciasto marcepanowe z gruszkami w białym winie i wanilii


Wygląda bardzo ładnie i efektownie, więc jestem pewna że zachwyci Was nie tylko smakiem. To mój ulubiony sposób na przygotowanie babeczek, ale tym razem wykorzystany do upieczenia ciasta. Szybki i prosty, a efekt niesamowicie smaczny dlatego tak bardzo go lubię. Najpierw ubijam jajka z cukrem, następnie dodaję marcepan roztopiony z masłem i mlekiem, na koniec sypkie składniki oraz jogurt. Spróbujcie koniecznie!

5 gruszek przygotowanych wg. przepisu z białym winem (http://stylowi.pl/11566182) lub czerwonym (http://stylowi.pl/11560546)

składniki na ciasto:

3 jajka, duże
80g cukru
185g marcepanu
75g masła
75ml mleka
175g mąki pszennej
70g płatków migdałowych, zmielonych na mąkę migdałową
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
3 łyżki jogurtu greckiego, duże
2 łyżki likieru migdałowego Amaretto

oraz:

masło
płatki migdałowe
cukier puder

Gotowe gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody by prosto stały. Tortownicę o średnicy 21-22cm wysmarować masłem (boki grubiej), dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki obłożyć płatkami migdałowymi. Schłodzić w zamrażarce, można też tak przygotować foremkę dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Masło roztopić w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i mlekiem - łatwo przypalić, dlatego cały czas należy mieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych jajek wlewać powoli przestudzoną masę marcepanową, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Na koniec wlać likier. Gotowe ciasto przełożyć do foremki, włożyć gruszki. Piec 50-60 minut w 170st.C do suchego patyczka, w połowie pieczenia ciasto nakryć folią aluminiową by wierzch za bardzo się nie przyrumienił. Ciasto ostudzić na kuchennej kratce, następnie oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation