Kuchnia

Obiadkowo

Zupa dyniowa z jabłkiem



Składniki:



1 łyżka oleju roślinnego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
1 mała papryczka chili
2 średnie jabłka
500 g upieczonej dyni bez skóry (ewentualnie dyni świeżej)
1/3 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz
około 1,25 litra bulionu warzywnego


Przygotowanie:



Podgrzać olej w większym garnku z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać starty czosnek, starty imbir i przekrojoną na pół, wypestkowaną chili. Smażyć przez minutę.
Dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka (oraz surową dynię pokrojoną w kosteczkę - jeśli jej używamy). Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 4 - 5 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2 - 3 łyżki bulionu. Teraz dodać dynię upieczoną, pokrojoną na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i zagotować.
Wlać bulion w takiej ilości aby sięgał 2 cm ponad poziom warzyw. Zagotować, przykryć i gotować przez około 10 minut na mniejszym ogniu aż dynia będzie miękkie. Zmiksować na gładkie puree dodając w razie potrzeby więcej zagotowanego bulionu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation