Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Szarlotka z kruszonką orzechowo-karmelową

Składniki:
700g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych
400g masła
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1,8kg jabłek
skórka i sok z pół cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
4 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

szarlotka z orzechowa kruszonka

1. Orzechy drobno poszatkować. Wsypać je na rozgrzaną patelnię i dodać 1/2 szklanki cukru. Smażyć od czasu do czasu, mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Następnie mieszankę wsypać na papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Ostygniętą masę karmelową drobno pokruszyć lub zemleć.

2. Piekarnik nastawić na 200oC.

3. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1 szklanką cukru, cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, roztopione masło i wymieszać, aż powstanie kruszonka (można rękoma).

szarlotka z orzechowa

5. Blachę do pieczenia (taką z wyposażenia piekarnika, 40x32cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć równomiernie 2/3 kruszonki, lekko dociskając i blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, wymieszać je z sokiem i skórką z cytryny. Przełożyć je na patelnie (dobrej jakości) i smażyć, mieszając, przez około 6-7 minut. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy, wymieszać.

7. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć równomiernie jabłka. Resztę kruszonki wymieszać z orzechami w karmelu i posypać nią jabłka. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec przez około 30 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.

8. Podawać przestygnięte, pokrojone na spore prostokąty. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation