Kuchnia

Zupy

Gulasz w sosie chrzanowo-koperkowym
Gulasz w sosie chrzanowo-koperkowym

Na blogu znajdziecie dość sporą bazę przepisów na gulasze wieprzowe. Był już gulasz z papryką, z pieczarkami i białym winem, z ziemniakami, a także gulasz na czerwonym winie pieczony w piekarniku. Tym razem przyszła pora na przepis na bardzo smaczny gulasz z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Można go podawać z kaszą gryczaną bądź ze świeżym pieczywem. Gulasz najlepiej smakuje odgrzany następnego dnia.

Gulasz w sosie chrzanowym

GULASZ W SOSIE CHRZANOWO-KOPERKOWYM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
500 g mięsa wieprzowego na gulasz, pokrojonego w kostkę (np. szynka, łopatka)
1 łyżka mąki
3 szklanki wody lub bulionu
1 duży listek laurowy
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki świeżo utartego chrzanu (lub 4 łyżki chrzanu ze słoiczka)
pęczek koperku, posiekany
Mięso doprawiamy lekko solą i pieprzem, oprószamy mąką. Przesmażamy ze wszystkich stron na patelni, aż włókna mięsa się zamkną. Przekładamy do rondla, wlewamy wodę lub bulion, dodajemy liść laurowy, doprawiamy pieprzem i solą. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 1-1 i 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę lub bulion. Z sosu wyjmujemy liść laurowy. Śmietanę mieszamy z chrzanem (ilość chrzanu dostosujcie do własnych preferencji, na sam początek najlepiej dodać połowę chrzanu i w razie potrzeby dodać go później więcej do smaku), dolewamy odrobinę gorącego wywaru z gulaszu, szybko mieszamy, by nie było grudek. Zawartość przelewamy do gulaszu, mieszamy. Podgrzewamy przez 3 minuty. Wyłączamy gaz, dodajemy do gulaszu koperek, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy gulasz solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą i ogórkami kiszonymi.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation