Kuchnia

Zupy

Zupa chińska z pierożkami wonton
składniki na 4 porcje:

pierożki:

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki bardzo gorącej wody

szczypta soli

kostka tofu naturalnego

150gr szpinaku mrożonego

1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki octu ryżowego (lub łyżeczka soku z cytryny)

2 łyżki oleju

zupa:

1 litr wody

2 łyżki sosu sojowego

garść grzybków mun

2/3 szklanki zielonego groszku (użyłam mrożonego)

2 cebule dymki ze szczypiorkiem

1/2 pora

kawałek korzenia imbiru (mniej więcej 2x2 cm)

2 łyżki oleju

sól, pieprz do smaku



wykonanie:

1. Mąkę wymieszaną ze szczyptą soli zalewamy gorącą wodą, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy rękoma na gładkie ciasto (około 5 minut). Powinno ładnie odchodzić od ręki. Jeśli się klei należy dodać więcej mąki. Formujemy z niego kulę, którą przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto odpoczęło.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy 30 sekund i dodajemy pokrojone w drobną kostkę tofu oraz szpinak. Przyprawiamy solą oraz przyprawą pięć smaków i wszystko razem przesmażamy, aż szpinak nieco zmięknie (około 5 minut). Na koniec doprawiamy octem lub sokiem z cytryny.

3. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko przewracając je kilkukrotnie, a następnie wycinamy z niego szklanką kółka. Każde z nich odwracamy, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy w sakiewki. Gotowe pierożki układamy na oprószonym mąką blacie i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation