Ogród

ogrod

Gdy w brzuchu burczy... : Jedwabista zupa porowa
Składniki:
· 100 g białego ryżu
· 1 marchewka
· 1 pietruszka
· 1 duża cebula
· 1 duży por lub 2 małe
· 1 ½ l wody
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki oleju
· 1 łyżka masła
· sól, pieprz

Dodatkowo:
· szczypiorek
· czarnuszka

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zaleć wodą dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i ryż. Całość gotować ok. 25 minut na średnim ogniu, aż ryż będzie miękki. W tym czasie podsmażyć poszatkowanego pora na maśle.

Kiedy ryż jest bardzo miękki dodać por, zmiażdżony czosnek, sól, popierz - zupę zmiksować na gładką masę. Jeśli krem porowy jest zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę wody. Zupę ponownie zagotować i powtórzyć miksowanie.

Jedwabisty krem z porów podawać ze szczypiorkiem i odrobiną czarnuszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation