Kuchnia

Wigilia

USZKA - Przepisy Joli

Składniki:

500 g mąki
1/2 kostki masła
1 łyżeczka soli
Około 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:

Około 50 g grzybów (u mnie podgrzybki i prawdziwki)
1 cebula
2 łyzki oleju do smażenia
Sól (do smaku)
Świeżo zmielony pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Na stolnicę przesiałam mąkę, wsypałam sól, dodałam masło, wlałam ciepłą wodę i zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski i przykryłam talerzem aby nie wyschło. Grzyby zalałam poprzedniego dnia wieczorem wodą, rano odcedziłam i ugotowałam.
Grzyby gotowałam na małym ogniu około 40 minut (aż zmiękły) i odcedziłam.
Następnie „przepuściłam” przez maszynkę (można drobno pokroić). Obrałam cebulę, pokroiłam w kosteczkę i usmażyłam na oleju.
Usmażoną cebulę dodałam do zmielonych grzybów. Doprawiłam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Na koniec wsypałam 2 łyzki bułki tartej i farsz dokładnie wymieszałam.
Przyszła pora na robienie uszek. Oderwałam kawałek ciasta i cienko rozwałkowałam. Literatką wykrawałam kółka. Na środek każdego kółka nakładałam farsz i zlepiałam uszka. Uszka lepiłam tak jak pierogi, tylko dwa końce ze sobą złączyłam i tak powstały „uszka”.
Do garnka wlałam około 2 litrów wody i posoliłam.
Gdy woda się zagotowała wrzucałam partiami uszka i gotowałam około 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powiechchnię wody.
Uszka można podawać razem z barszczem lub oddzielnie podając barszcz do popicia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation