Kuchnia

Wigilia

Pierniczki Lebkuchen

Składniki :

2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
20 g cukru cynamonowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
100 g masła 60%
100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na lukier:

cukier puder około 3/4 szklanki wymieszany z sokiem z połowy cytryny

Przygotowanie:

Migdały mielimy w szatkownicy. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misie robota, mieszamy hakiem aby się równomiernie połączyły. Miód i masło przekładamy do rondelka, podgrzewamy do czasu aż masło się rozpuści, możemy lekko przestudzić. Składniki mokre wlewamy do misy robota z sypkimi składnikami, łączymy całość hakiem robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące.
Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną.
Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 15 minut.

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Ja lukier nakładałam na ich powierzchnię za pomocą silikonowego pędzla. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation