Kuchnia

Wigilia

Barszcz wigilijny z uszkami


Porcje:
4 porcji

Barszcz:
0,5 kg buraków
2,5 l wody
1 pietruszka
1 marchewka
0,5 średniego selera
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Sól, pierz do smaku
Sok z połowy cytryny
0,5 szklanki suszonych grzybów
Uszka:
Ciasto:
40 dag mąki
1 szklanki ciepłej wody
1jajko
Szczypta soli
Łyżka oliwy
Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
Pół szklanki suszonych grzybów
1 nieduże cebula
Sol, pieprz do smaku
3-4 liście laurowe
Oliwa do podsmażenia


Przygotowanie

Grzyby zamoczyć żeby zmiękły. Następnie ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyły.
Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużego garnka z marchewką, pietruszka, selerem. Dodać przyprawy i łyżkę masła- jedynego tłuszczu w tej potrawie. Gdy wywar będzie ugotowany wrzucić grzyby i jeszcze chwile razem pogotować. Pod koniec wlac sok wyciśnięty z cytryny.
Uszka:
Grzyby zamoczyć w gorącej wodzie gdy zmiękną drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałożeniem farszu liście usunąć.
Składniki na ciasto zagnieść, aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroić na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.
Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation