Kuchnia

Wigilia

Miodowe muffinki marchewkowe z orzechami
Z polewą jogurtową z białą czekoladą.



Składniki

12 sztuk
• 250 g marchewki
• 1 pomarańcza
• 100 g masła
• 4 łyżki miodu
• 80 ml mleka
• 2 jajka
• 250 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 cukier wanilinowy
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 60 g orzechów włoskich
• 100 g cukru trzcinowego

• dekoracja: 50 g białej czekolady + 4 łyżki jogurtu naturalnego + kawałki orzechów

Przygotowanie

• Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
• Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy (szczyptę można pozostawić do polewy).
• Wycisnąć sok z pomarańczy, odmierzyć 30 ml i wlać do garnka (resztę soku można wykorzystać do innych celów). Dodać pokrojone masło, miód i ciągle mieszając roztopić na małym ogniu.
• Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wszystko wymieszać rózgą.
• Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier wanilinowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać.
• Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników.
• Nałożyć porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut.
• Na polewę: roztopić czekoladę razem z jogurtem, dodać odłożoną skórkę z pomarańczy, polać po muffinkach, udekorować orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation