Kuchnia

gotowanie

Kurczak w pomidorach i czosnku


Składniki

3 udka z kurczaka
3 łyżki oleju
4 średnie pomidory
200g pomidorów koktajlowych
5 ząbków czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylii
łyżka posiekanej natki pietruszki
200g ryżu
1/4 czerwonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek



Udka myjemy i dzielimy na 2 części, suszymy i obsmażamy na oleju. Jak mięso się zarumieni dodajemy pomidory, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 2 minuty, po tym czasie zdejmujemy skórę z pomidorów, wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy sól, pieprz i suszoną bazylię, całe obrane ząbki czosnku. Przykrywamy pokrywką i dusimy na malutkim ogniu przez 40 minut, czasami sprawdzając czy nie trzeba dolać wody.

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ugotowany mieszamy z bardzo drobno pokrojoną papryką i oliwą z oliwek, posypujemy odrobiną natki pietruszki.

Gdy mięso będzie już miękkie odparowujemy sos, ma być dość gęsty, na sam koniec dusimy widelcem miękki czosnek, dodajemy masło i kilka pomidorów koktajlowych.

Jeśli będziecie chcieli robić to danie zimą, zamiast surowych pomidorów wykorzystajcie pomidory z puszki lub własne przeciery pomidorowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation