Kuchnia
gotowanie
Quiche z ciasta fillo z cukinią, kozim serem, łososiem wędzonym i orzeszkami pinii | Kwestia
Smaku
SKŁADNIKI
8 płatów mrożonego ciasta fillo
1/2 szklanki roztopionego masła
4 jajka
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 cukinia, około 350 g - 400 g
80 g sera koziego w roladzie, pokruszonego
50 g łososia wędzonego, pokrojonego w paski
1/4 szklanki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni
świeże zioła, np. mięta, tymianek lub bazylia
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Formę w kształcie serca o średnicy około 25 cm (o pojemności 2 litry) lub okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować cienko roztopionym masłem. Ułożyć pierwszy płat ciasta, tak aby boki wystawały poza obręcz formy. Posmarować roztopionym masłem (niekoniecznie dokładnie), również części ciasta wystające poza formę. Ułożyć kolejny płat ciasta, tak aby zachodził na poprzedni. Również posmarować masłem. Ułożyć resztę płatów ciasta, smarując masłem. Ciastem pokryć całą powierzchnię formy.
Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać rózgą lub trzepaczką, aby uzyskać jednolitą masę.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć ją w formie, bezpośrednio na cieście fillo. Zalać masą z jajek i śmietanki, posypać pokruszonym serem kozim, rozłożyć paski wędzonego łososia, posypać orzeszkami pinii i świeżymi ziołami. Lekko wcisnąć nadzienie w masę.
Wystające płaty ciasta zwinąć w harmonijkę i ułożyć na brzegach formy, posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika na 45 - 50 minut, do czasu aż masa zastygnie a brzegi ciasta się zarumienią. Gdyby brzegi ciasta nie zarumieniły się, wystarczy na chwilkę podnieść temperaturę (ale uwaga, ciasto fillo bardzo szybko się rumieni!)
WSKAZÓWKI
* rozmrażanie ciasta fillo: dzień przed pieczeniem zapakowane, zamrożone ciasto fillo wyjąć z zamrażarki i przełożyć do lodówki. Następnego dnia wyjąć zapakowane ciasto z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowe na około 1 - 2 godziny, lub do czasu aż ciasto będzie całkowicie rozmrożone i łatwe do rozwinięcia. Ciasto rozwinąć przed samym użyciem, aby nie obeschło. Jeśli nie mamy czasu na długie rozmrażanie, zamrożone ciasto od razu ocieplać w temperaturze pokojowej. Najlepiej pracuje się ze schłodzonym ciastem fillo.
MA==