Kuchnia

gotowanie

Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej! - Via Gusto

SKŁADNIKI
Składniki na włoskie ciasto na pizzę (proporcje na dwie pizze):

250 g mąki typu 00 (ja użyłam tej mąki – https://schroniskobukowina.pl/maka-pszenna-typ-00-wloska-na-pizze)
5 g suchych drożdży
1/3 łyżki cukru
150 ml letniej wody (o temp. 30-35 stopni Celsjusza)
15 ml oliwy
6 g soli (płaska łyżeczka)
Dodatki na pizzę, czyli na przykład:

3-4 łyżki sosu do pizzy – użyłam tego https://schroniskobukowina.pl/sos-do-pizzy-wloska-receptura
100 g mozzarelli
3-4 pieczarki
lub

3-4 łyżki sosu do pizzy
1 buratta
świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE
Jak zrobić i ile czasu wyrabiać ciasto na włoską pizzę?
Na początku należy przygotować ciasto. Do mąki dodaj suche drożdże, cukier, letnią wodę i sól. Wymieszaj i wyrób zwarte ciasto – ciasto wyrabiaj przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki.



Ile czasu powinno wyrastać ciasto na pizzę?
Gotowe ciasto należy uformować w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Pod koniec wyrastania ciasta włącz piekarnik na 230 stopni Celsjusza, aby był odpowiednio nagrzany, kiedy pizza będzie gotowa do pieczenia. Im cieplejszy piekarnik, tym pizza wyjdzie smaczniejsza. Przygotuj też składniki – zetrzyj ser na tarce, pokrój pieczarki, pomidorki koktajlowe lub inne wybrane dodatki.



Jak uformować ciasto na pizzę?
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Lekko zarób i podziel na dwie części. Jedną część odłóż do miski i przykryj ściereczką – po upieczeniu pierwszej pizzy z tej części zrobisz drugą pizzę.

Pozostałą połowę ciasta przełóż na środek blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto należy rozciągać rękoma, aby otrzymać placek (okrąg) o średnicy około 30 cm.

Na wierzchu ciasta ułóż wybrane składniki – na początek rozsmaruj sos pomidorowy, pozostawiając wolne brzegi. Następnie posyp startym serem i rozłóż pozostałe składniki. Jednak nie dodawaj zbyt wielu składników. Wierzch możesz jeszcze skropić oliwą.



Włoska pizza – w jakiej temperaturze ją piec?
Pizzę piecz z termoobiegiem w 230 stopniach Celsjusza przez 7-9 minut. Włoska pizza na cienkim cieście gotowa! Możesz ją podać ze świeżą bazylią.

Jeśli maksymalna temperatura Twojego piekarnika jest niższa niż 230 stopni, to ustaw możliwie najwyższą temperaturę – jednak wtedy czas pieczenia pizzy będzie o kilka minut dłuższy.

Pizzę możesz również upiec na kamieniu do pizzy, jeśli go posiadasz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation