Kuchnia

rybka i owoce morza

brazylijski gulasz rybny

Składniki:
500 g filetów z białej ryby (użyliśmy mintaja)
1 puszka pomidorów (400 g)
1 puszka mleka kokosowego (400 g)
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
2 limonki, sok z 1, druga pokrojona w ćwiartki, do podania zupy
2 liście laurowe
250 ml bulionu warzywnego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu rybnego
3 dymki + zielone części
garść świeżej kolendry
kilka kropel tabasco
oliwa
pieprz

W dużej misce połączcie ze sobą: pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, wymieszajcie i dodajcie filety ryby, przykryjcie i marynujcie w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Wyjmijcie rybę z marynaty, odstawcie na bok. Wyjmijcie też liście laurowe. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wlejcie marynatę wraz papryką i duście ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie. Dodajcie mleko kokosowe i bulion, zagotujcie, zmniejszcie ogień, dodacie sosy rybny i ostrygowy, wymieszajcie, wrzućcie rybę i gotujcie ok. 4-5 minut. Dodajcie posiekaną dymkę, szczypiorek i kolendrę. Przed podaniem popieprzcie świeżo zmielonym pieprzem i dodajcie tabasco, tyle ile lubicie. Podawajcie z cząstkami limonki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation