Kuchnia

rybka i owoce morza

Śledzie w sosie curry z cebulką i suszonymi śliwkami i rodzynkami. - pycha

(4 porcje)

Składniki:

4 wymoczone śledzie matjasy
2 cebule pokrojone w piórka
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3/4 łyżeczki curry w proszku
2 łyżki rodzynek
2 suszone śliwki, pokrojone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka majonezu
Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i włóż cebulę. Smaż przez ok. 5 minut.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, curry, 100 ml wody, rodzynki i śliwki. Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu, aż zmięknie cebula (ok. 15 minut). Jeśli płyn odparuje, dolewaj wody.
Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj majonez i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wymieszaj powstały sos z pokrojonymi śledziami i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation