Kuchnia

rybka i owoce morza

Karp faszerowany po żydowsku


Składniki

1 cały karp
na farsz:
2 filety z karpia
0,5 chałki
3 cebule
2 jajka
500 ml mleka
200 g masła
50 g migdałów
50 rodzynek
miód do smaku
sól
pieprz Prymat do smaku
na galaretę:
niejadalne części karpia (głowa, szkielet, ogon)
pęczek włoszczyzny bez kapusty
5 cebul
4 liście laurowe Prymat
3 ziarna ziela angielskiego Prymat
sól
pieprz Prymat do smaku
2 łyżki cukru na karmel
Etapy przygotowania

1
Wszystkie składniki galarety wrzucamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu, aby wywar był klarowny. Po ugotowaniu i przecedzeniu przez gazę, dodajemy do galarety przygotowany karmel, sól i pieprz.
2
Karpia myjemy i solimy. Filety oddzielamy od skóry. Chałkę namaczamy w mleku i mielimy razem z mięsem. Z jaj oddzielamy żółtka i rozcieramy je z połową masła, białka ubijamy na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na pozostałym maśle.
3
Wszystkie składniki farszu delikatnie łączymy. Dodajemy namoczone i posiekane rodzynki, obrane migdały. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia, zawijamy go w jałową ścierkę i gotujemy w wywarze z warzyw. Ugotowaną i wystudzoną rybę, układamy na półmisku, dekorujemy rodzynkami i migdałami. Karpia zalewamy galaretą i pozostawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation