Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

Barszcz czerwony
Składniki na duży garnek barszczu:

2 kg buraków
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 małego selera
cebula
garść suszonych grzybów
zakwas z buraków
4 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
sól, pieprz

Dodatkowo:

cebula
kilka ząbków czosnku
łyżka suszonego majeranku

Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry, zalać wodą, tak by przykryć buraki - ok. 2 litry. Gotować na małym ogniu do miękkości.
Grzyby namoczyć przez 1 godzinę, zmieniając wodę.
Warzywa obrać. W garnku nastawić 2 litry wody, dodać warzywa, namoczone grzyby i przyprawy. Ugotować na małym ogniu do miękkości, następnie odłowić wszystko, tak by w garnku został czysty bulion. Wywar z buraków odlać i dodać do bulionu warzywnego. Zagotować, wlać zakwas i od razu zmniejszyć ogień by barszcz się już nie gotował a jedynie podgrzewał.
Cebulę obrać, zeszklić na odrobinie oleju. Czosnek obrać, drobniutko pokroić lub przecisnąć przez praskę.
Cebulę i czosnek dodać do barszczu, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ktoś lubi bardziej kwaśny barszcz można doprawić octem i cukrem (zawsze w takiej samej ilości).
Gotowy barszcz można podawać od razu. Mi najlepiej smakuje drugiego dnia.
Smacznego :)

Fabryka Kulinarnych Inspiracji: Zupy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation