Kuchnia

kulinaria

ANZAC BISCUITS

SKŁADNIKI
– 85 g płatków owsianych
– 85 g wiórków kokosowych
– 100 g mąki pszennej
– 70 g cukru pudru
– 100 g masła
– 1 solidna łyżka golden surup’u, który spokojnie można zastąpić płynnym miodem
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszonej
– 2 łyżki wrzątku

PLAN DZIAŁANIA
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Wrzucić płatki, wiórki kokosowe, mąkę i cukier do miski i wymieszać.
Masło roztopić na niewielkiej patelni, dodać miód/golden syrup
Sodę wymieszać z dwiema łyżkami wrzącej wody i wlać na patelnię z masłem i miodem, wymieszać.
Zawartość patelni dodać do suchych składników w misce i dobrze wymieszać.
Z ciasta uformować niewielkie kulki, przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, rozłożyć w dość sporych odległościach i spłaszczyć do kształtu placuszków.
Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni (ja lubię przypieczone, więc trzymam je przez 12-14) i odstawić do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation