Kuchnia

Zupy

Zupa serowa wg Magdy Gessler - > przepisy - ofeminin.pl
Składniki:
•20 dkg startego sera żółtego (cheddar, ementaler)
•ser topiony (3 trójkąty)
•1 l wywaru warzywnego lub z kurczaka
•15 dkg wędzonego boczku
•1 cebula
•czubata łyżka mąki
•niecała szklanka mleka
•3 żółtka

sposób przygotowania:
Starty ser wymieszać z mlekiem. Do gorącego wywaru dodać serki topione, aby się rozpuściły. Boczek podsmażyć na patelni. Dodać do wywaru. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, oprószyć mąką, dodać do zupy. Ser z mlekiem dodać do gotującego się wolno wywaru z serkami. Jeśli sery się rozpuściły i połączyły z innymi składnikami, a zupa ma jednolitą konsystencję, należy zestawić ją z ognia i wówczas dodać żółtka - miesząć trzepaczką! Podawać z grzankami.

Zupa serowa świetnie może zostać wzbogacona białym winem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation