Kuchnia

Zupy

Krem z cukinii z bazylią i suszonymi pomidorami


Dla 4 osób:

1 kg młodej, małej cukinii

2 małe cebule

ząbek czosnku

5 łyżek krojonych pomidorów z puszki

garść listków bazylii + parę listków do dekoracji

1 litr bulionu warzywnego

4 łyżki oleju lub oliwy

2 łyżeczki cukru

szczypta ostrej papryki

suszone pomidory (ilość według uznania)

sól, pieprz


Cukinię obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno posiekany czosnek oraz cukinię. Obsmażamy wszystko 5 minut, ciągle mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy kolejne 5 minut. Wrzucamy listki bazylii, cukier i paprykę. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z posiekanymi suszonymi pomidorami oraz listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation