Wnętrza

interior

Ciasto pomarańczowe - najlepsze!

Składniki:

3 pomarańcze
210 g cukru (dałam 100 g)
4 łyżki maślanki
3 jajka
250 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
szczypta soli


Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy (ja starłam z trzech). Wycisnąć sok ze wszystkich pomarańczy. Cukier i skórkę umieścić w malakserze i zmiksować, aż cukier nabierze pomarańczowego koloru i smaku. Wyciśnięty sok wymieszać z maślanką, dodać pomarańczowy cukier, jajka, oliwę i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać do składników mokrych i wymieszać. Przelać do keksówki, wstawić do piekarnika i piec ok. 55 minut (ja piekłam 45 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation