Hobby

mięsa

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki letniego mleka
1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mieszanki przypraw/ wedle uznania/ ( u mnie mieszanka oregano, bazylii i tymianku)
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przykładowe nadzienie:

szynka
ser mozzarella
pieczarki
cebula
papryka
sos pomidorowy
sos czosnkowy
ser żółty


Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól i przyprawy. Mleko, drożdże, jajko i oliwę wymieszać razem i wlać do mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby wodę. Powinno być elastyczne, zwarte i nie powinno lepić się do rąk W razie potrzeby dodać więcej mąki). Wyrabiamy około 10 minut, po czym przekładamy do czystej miski natłuszczonej oliwą lub olejem. Obtaczamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ( od 1 godziny do 1 i 1/2)
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem lub nasmarowaną tłuszczem. Lekko rozwałkować ( 1/2 -3/4cm) na prostokąt. Posmarować odrobiną sosu, pozostawiając około 1 i 1/2 cm od brzegu. Z jednej strony nałożyć ulubione dodatki (szynka, ser, pieczarki) Przykryć "drugą stroną" podwinąć i zlepić końce. Przykryć i pozostawić na 15 -20 minut.
Przed pieczeniem wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Piec przez okoo 25 ( w zależności od długości) w temp 180*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation