Kuchnia

makaron

Makaron z sosem gruszkowo-orzechowym


Składniki (na 2 porcje):

makaron ugotowany al dente*
300g. dojrzałych gruszek
5 łyżek białego, wytrawnego wina
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
70g. sera pleśniowego (dolcelatte lub blue)
50g. orzechów włoskich
0,5 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz
sól
Gruszkę obieramy i kroimy w plastry. Do garnuszka wlewamy białe wino oraz bulion warzywny i dodajemy gruszkę. Wszystko dusimy do czasu aż gruszka zmięknie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu przez ok. 3 minuty, dodajemy orzechy i jeszcze przez chwilę podsmażamy.
Kiedy gruszki już się podduszą odcedzamy je (sos wlewamy do osobnego naczynka) i wrzucamy na patelnię z orzechami. Wszystko mieszamy, dodajemy sok z cytryny, ser, oregano i 3 łyżki sosu w którym wcześniej dusiły się gruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do czasu aż ser delikatnie się roztopi.
Podajemy na ciepło z makaronem*.


* Najlepiej użyć makaronu spaghetti.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation