Kuchnia

makaron

Makaron z suszonymi pomidorami
Składniki na 4 porcje:

500g makaronu spaghetti
1/2 słoika suszonych pomidorów
250ml śmietany kremówki
1/2 puszki groszku w zalewie
8 plasterków szynki
parmezan lub inny ser
sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zlewając ją odlewamy ok. 1/2 szklanki. Szynkę z suszonymi pomidorami kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy i przelewamy go wodą. Szynkę podsmażamy na patelni, dodajemy suszone pomidory, groszek, dolewamy śmietanki. Gotujemy całość ok. 3-5 minut, następnie wrzucamy makaron i dolewamy wodę w której się gotował. Całość mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron ciągle musi być al dente, nie może się gotować w sosie.

Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation