Kuchnia

makaron

Makaron z kurkami i gorgonzolą

Składniki dla 2 osób:

200g kurek (umytych i oczyszczonych)
100g sera gorgonzola
1 szalotka
1 ząbek czosnku
200gr makarony (np spaghetti)
sól i świeżo zmielony pieprz
dwie łyżki masła
garść świeżej pietruszki

Nastawiamy wodę na makaron. W międzyczasie na rozgrzanym maśle podsmażamy poszatkowaną szalotkę. Kiedy ładnie się zeszkli, dodajemy kurki w całości oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kurki podsmażamy przez około 15 minut, aż do momentu kiedy będą miękkie a w tym czasie gotujemy makaron. Kiedy grzyby są już miękkie ściągamy patelnię z ognia i dodajemy ser gorgonzola. Jeśli sos wydaje się Wam zbyt gęsty można dodać do niego trochę wody z gotowania makaronu (my dodaliśmy około pół szklanki). Tym sposobem ser dobrze się rozpuści i połączy z resztą składników. Na końcu całość dobrze pieprzymy, dodajemy trochę soli (z solą trzeba uważać, bo ser jest dość słony) i poszatkowaną pietruszkę.Tak przygotowany sos mieszamy wraz z makaronem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation