Kuchnia
Przepisy
DZIEŃ #30 i #37
ŚNIADANIE
Omlet z cukinią i papryką
2 jajka (120g)
¼ małej cukinii (75g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (20g)
¼ papryki czerwonej (65g)
¼ papryki żółtej (65g)
1 cebulka dymka (20g)
½ łyżki mąki razowej (5g)
1 łyżka otrąb owsianych (7g)
1 łyżka szczypiorku (5g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
1 łyżeczka natki z pietruszki (6g)
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
2 kromki pieczywa razowego (80g)
Paprykę żółtą i czerwoną umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki, dymkę umyć i pokroić w kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski, dodać jogurt i roztrzepać widelcem. Wsypać otręby i mąkę, delikatnie ubić. Dodać szczypiorek, sól morską i świeżo zmielony pieprz, wymieszać. Cebulkę poddusić na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości wody, dodać paprykę i cukinię, całość lekko poddusić. Na warzywa wylać masę jajeczną i smażyć do momentu kiedy omlet będzie ścięty, a jego spód się zarumieni. Gotowy omlet posypać szczypiorkiem i podawać 2 kromkami pieczywa razowego.
II ŚNIADANIE
Koktajl bananowo-jagodowy z siemieniem lnianym
1 szklanka mleka 1,5% tł. (250ml)
½ średniego banana (60g)
½ szklanki jagód (60g) (mogą być mrożone)
2 łyżki siemienia lnianego (20g)
Jagody umyć, zalać mlekiem, dodać siemię lniane i zmiksować na jednolitą masę.
OBIAD
Curry warzywne
¼ kalafiora (200g)
1 średnia marchewka (45g)
Porcja fasolki szparagowej (200g)
1/3 średniej cebuli (35g)
1 ząbek czosnku (5g)
1/3 szklanki bulion warzywnego (80ml)
1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (80g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki imbiru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (10g)
Sól morska, pieprz ziołowy do smaku
4 łyżki ryżu pełnoziarnistego (60g)
Warzywa – kalafior, fasolkę i marchewkę umyć i gotować w osolonym wrzątku ok. 5min. Umytą i posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać ugotowane warzywa, curry, imbir, sól morską i pieprz ziołowy. Dodać bulion i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Całość połączyć z jogurtem naturalnym i posypać natką pietruszki. Podawać z ugotowanym ryżem pełnoziarnistym.
PODWIECZOREK
Zupa krem pomidorowy z bazylią
2 średnie pomidory (340g)
½ cebuli (50g)
½ szklanki bulionu warzywnego (125ml)
1 łyżka jogurtu naturalnego (20g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
Kilka listków świeżej bazylii
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na cząstki. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, wlać bulion i gotować kilka minut. Dodać pomidory i gotować ok. 20min. Zupę zmiksować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać ozdobioną kleksem jogurtu naturalnego.
KOLACJA
Sałatka z kurczakiem i warzywami
¾ piersi kurczaka (150g)
1 ząbek czosnku (5g)
Mix sałat (np. lodowa, roszponka, rucola, radicchio, lollo czerwona) (120g)
½ ogórka (90g)
½ dymki (10g)
4 rzodkiewki (90g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
½ łyżki soku z cytryny (3g)
½ pęczka natki pietruszki (20g)
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Na 1 godz. przed przyrządzeniem sałatki kurczaka natrzeć solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i pozostawić w lodówce. Po 1 godz. kurczaka pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem ok 10 min. na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Warzywa umyć i osuszyć, ogórka pokroić w plastry, rzodkiewki w talarki, a dymkę posiekać w kawałki. Do warzyw dodać kurczaka, polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Sałatkę przyprawić pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
MA==