Kuchnia

DESERY

Domowej roboty ciasteczka czekoladowe:

Składniki:

3 1/2 szklanki mąki
3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 laski (3 /4 szklanki ) zimnego masła, pokrojonego na 1/2 cm kawałki
1/2 filiżanki zimnej wody

Wypełnienie:

1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
1/3 szklanki brązowego cukru
2/3 szklanki mleka (użyłam 2 % ) lub śmietany kremówki
1/4 łyżeczki soli
170 gr czekolady mlecznej , posiekanej
2 łyżki masła pokrojonego w drobną kostkę
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Lukier:

2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu bezowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao w proszku
3-6 łyżki wody
60 gr ciemnej czekolady lub mlecznej, stopionej
cukier do posypania

Jak zrobić:

Wymieszać kakao, brązowy cukier, mleko (śmietanę), sól i połowę posiekanej czekolady mlecznej.
Wszystko to w małym rondelku na średnim ogniu gotować, aż czekolada się rozpuści - mieszając od czasu do czasu - 5 min.
Zdjąć garnek z ognia, dodać pozostałą czekoladę, masło, wanilię i wymieszać na gładką masę Odstawić do ostygnięcia i zagęścić.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia.

W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier i sól . Dodać kawałki masła i wymieszać mikserem na ciasto, aż mieszanina stanie się krucha . Stopniowo dodawać do wody, aż stworzy się ciasto. Umieścić ciasto na dwóch dużych arkuszach papieru pergaminowego lub na powierzchni lekko posypanej mąką i rozwałkować 1 cm grubości.

Pokroić ciasto na prostokąty, o 16x10 cm kawałki. Umieścić czubatą łyżkę masy w jednej połowie prostokąta. Skleić i uszczelnić brzegi przez zaciskanie z tyłu widelcem (jak na pierogi).

Piec od 10 do 12 minut. Po wyjęciu całkowicie schłodzić.

Lukier: w misce miksera wymieszać cukier puder, bezę w proszku, wanilię, kakao w proszku i 3 łyżki wody przez około 7-10 minut na średnich obrotach. Dodać rozpuszczoną czekoladę.

Cienką warstwę kłaść na naszych upieczonych prostokątach.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation