Inne

ryby, frutti di mare...

Sola z sosem buerre blanc


2 filety z soli
2 szalotki pokrojone w drobną kostkę
5 łyżek białego wytrawnego wina
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki kremówki
kostka masła pokrojona w kawałki i schłodzona
sól
pieprz
pieprz czerwony


Rybę usmaż na maśle i trzymaj w cieple. Zagotuj szalotkę z winem i octem winnym, odparuj, aż zostaną dwie łyżki płynu. Dodaj śmietankę. u Kiedy zawrze, zmniejsz ogień, stopniowo wrzucaj po małym kawałku zimne masło i mocno ubijaj trzepaczką rózgą. Sos nie powinien się gotować. Jeśli masło szybciej się rozpuszcza, niż kremuje, unieś garnek i zmniejsz ogień do minimum. Dodaj przyprawy do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, rozcieńcz go sokiem z cytryny. Podawaj ciepły do ciepłej ryby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation