Inne

ryby, frutti di mare...

łosoś z sosem dyniowym i pistacjami

Składniki:

łosoś [2 szt.] (filety, każdy po ok. 150g)
miód [1 łyżka]
musztarda [1 łyżeczka] (francuska)
oliwa z oliwek [1 łyżeczka]
sok z cytryny [1 łyżeczka]
sól
pieprz
Sos
dynia [1 op.] (kostka Hortex)
śmietana [200 g] (30%)
pistacje [100 g] (posiekane i solone)
gałka muszkatołowa [2 szczypty]

Przygotowanie:

Miód wymieszaj z musztardą, oliwą, solą oraz pieprzem i tak przygotowaną marynatą posmaruj rybę, po czym odstaw na godzinę do lodówki. Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 25 min. W tym czasie rozmrożoną dynię włóż do rondelka, zalej śmietanką i
gotuj do miękkości. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a na koniec zmiksuj na sos o gładkiej konsystencji. Upieczonego łososia podawaj z sosem doprawionym pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation