Kuchnia

Przepisy

Czekoladowe cupcakes

125 g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g połamanej na kawałki czekolady
125 g masła
2 jajka
150 g cukru
300 g dżemy wiśniowego (polecam taki z mniejszą ilością galaretki, a za to z owocami)
szczypta soli
na polewę:
100 g czekolady
około 20 g masła(oryginalnie była śmietana kremówka)


Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Rozbić i wymieszać dwa jajka, dodać sól, cukier. Następnie mieszając dodać czekoladę, a później dżem. Jak już masa będzie równo rozmieszana dodac mąkę. Ciasto nałożyć do foremek, zostawiając odrobinę zapasu do brzegu papilotki.
Wychodzi około 13-14 ciastek.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu zostawić jeszcze kilka minut w foremce, a później wyjmować odwracając do góry nogami.

Polewa:
Czekoladę i masło rozpuścić jak poprzednio w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać i nakładać na ciastka.
I teraz czas na najlepsze. Ciastka trzeba ozdobić! Ja pozostałam przy wersji minimum i do polewy dodałam kuleczkę na środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation