Kuchnia

Ciasta i desery

Ciasto "Bananowa chmurka"
Składniki: (na formę o wym. 20 x 30cm)

biszkopt

5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
masa

250 g miękkiego masła
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
700 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki likieru bananowego (użyłam takiego z Lidla)
200 g wiórek kokosowych

beza ( można zastąpić gotowymi bezikami)

3 białka
150g drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżki budyniu bananowego
1 łyżeczka soku z cytryny







Sposób wykonania:

Biszkopt

Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, kolejno dodawać żółtka. Krótko zmiksować. Na koniec przesiać mąki. Całość wymieszać delikatnie szpatułką.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut, do tzw suchego patyczka.

Masa

Żółtka, szklankę mleka i obie mąki dobrze wymieszać. Pozostałe mleko i cukier zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszankę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać przestygnięty budyń. Gdy masa będzie gładka powoli wlewać likier. Na koniec dodać wiórki i wymieszać.

Beza

W tym cieście można zastąpić bezę gotowymi bezikami, ale ja chciałam wykorzystać białka, które pozostają z masy i upiekłam bezę. Do bezy dodałam też odrobinę budyniu bananowego, co ma dodatkowo podkreślić bananowy smak ciasta.

Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać sok z cytryny i budyń. Delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować dno blaszki w której piekł się biszkopt. Wylać białka i rozprowadzić na papierze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 120 C ok 90 minut.

Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy placek skropić likierem. Odłożyć 5 łyżek masy. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą połowę rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugim plackiem, skropić likierem i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnim plackiem, skropić likierem i rozsmarować odłożoną masą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe ciasto udekorować pokruszona bezą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation