Kuchnia

Bezglutenowo

Beziki mokka
Składniki:
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 duże białka, w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kakaa
tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. W małej miseczce wymieszać ze sobą cukier i mąkę, odstawić. Białka z solą ubyć mikserem na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodawać stopniowo po łyżce mieszaniny cukru. Ubijać, aż piana będzie sztywna (6-8 minut). Dodać kawę i kakao, zmiksować do połączenia. Szpatułką delikatnie wmieszać czekoladę. Łyżką nakładać kleksy piany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 1,5 cm odstępy. Piec aż będą kruche - około 40 minut. Ostudzić do końca na blaszkach - około 20 minut.


Smacznego!
J.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation