Kuchnia

Welcome to my sweet world

Kruchy placek mojej mamy


Składniki:




120 g masła

120 g cukru

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 proszek do pieczenia (1 łyżka)

300 g mąki

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego




marmolada lub kwaśny dżem

cukier puder




Miękkie masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy śmietanę i ekstrakt. Mąkę mieszamy z sola i proszkiem. Łączymy z masą maślaną i wyrabiamy ciasto podsypując dodatkowo mąką jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto ma być miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk.

Dzielimy ciasto na 2 równe części i pieczemy 2 placki w 180C przez 20 minut. Piekłam w tortownicy 20 cm, można użyć innej. Placki studzimy i przekładamy marmolada lub dżemem. Posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation