Kuchnia

mięsa

Kurczak pieczony w sosie musztardowym

podudzia kurczaka 8 sztuk
masło 4 łyżki
woda 1/4 szklanki
czosnek 2 ząbki
przyprawa do kurczaka 2 łyżki
sól
pieprz
majeranek
musztarda 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cebula 1/2 sztuki

Przygotowanie:

Podudzia kurczaka należy oczyścić, umyć i odstawić do odcieknięcia z
wody. Następnie należy je natrzeć czosnkiem, obsypać solą i pieprzem,
następnie przyprawą do kurczaka i majerankiem.
Podudzia należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody,
ułożyć masło i krążki cebulki. Kurczaka należy nakryć pokrywką i piec
około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu kurczaka należy zaprawić go wodą wymieszaną z mąką i
musztardą, zahartowaną wrzątkiem. Wstawić do piekarnika na kolejne 5-10
minut i po tym czasie podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation