Kuchnia

Słodkie odchudzone

Składniki (8 babeczek):
- 10 dag kaszy jaglanej,
- 15 dag rabarbaru,
- łyżeczka masła,
- ok. 3-4 łyżki cukru,
- 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- tłuszcz i otręby do foremek (może być także bułka tarta).

Kruszonka:
- 3 łyżki płatków kukurydzianych,
- łyżka cukru trzcinowego,
- płaska łyżka masła.
Przygotowanie:
1. Rabarbar umyj, osusz. Odetnij końce, zdejmij wierzchnią skórkę i pokrój na kawałeczki. Rabarbar wsyp do miski, zasyp łyżką cukru i odstaw na ok. 15 minut.
2. Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dokładnie osącz i lekko ostudź. Kaszę zmiksuj na gładko z masłem, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i zwykłym cukrem (ok. 2 łyżki) - najlepiej za pomocą blendera, ciasto powinno przypominać gęsty budyń.
3. Rabarbar przesyp do garnka, podlej 2-3 łyżkami wody i praż aż zacznie się rozpadać. Ewentualnie dosłódź do smaku, ostudź.
4. Przygotuj kruszonkę: płatki delikatnie pokrusz (niezbyt drobno), połącz z cukrem trzcinowym i masłem na grudkowatą masę.
5. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem i wysyp otrębami (lub bułką tartą). Do każdej nałóż część ciasta, rabarbar i kleks z reszty ciasta. Wierzch posyp kukurydzianą kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piecz 20-25 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło (np. z lodami waniliowymi) lub po wystygnięciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation