Kuchnia

desery

Sos waniliowy do lodów i deserów
Składniki:
3 żółtka
2 łyżki cukru zwykłego
2 łyżki cukru waniliowego (klik)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 średnie laski wanilii
450 ml mleka tłustego (użyłam prawdziwego wiejskiego)


Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Laski wanilli przeciąć wzdłuż i wyskrobać dokładnie ziarenka. Żółtka, cukry, skrobię, ziarenka i mleko dokładnie zmiksować. Wlać do rondelka, dodać wyskrobane laski wanilii i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe.
Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się do naleśników, parowców, lodów czy innych deserów.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation