Kuchnia

owoce morza

Krewetki z chili i czosnkiem
Składniki:

800g surowych, nieobranych krewetek (kupując krewetki mrożone zawsze wybieraj te surowe)
3 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
4 ząbki czosnku, posiekane
2 suszone papryczki chili, pokruszone
olej do smażenia – arachidowy (z orzeszków ziemnych) albo rzepakowy
szczypiorek, posiekany
łyżka sosu chili – może być sos chili z czosnkiem (chili garlic sauce) albo sriracha
łyżeczka cukru
łyżeczka skrobi kukurydzianej rozmieszana z 2 łyżkami zimnej wody
świeże chili pocięte w plasterki.
kolendra do przybrania

Przygotowanie:

Krewetki obieramy ze skorupek oddzielając głowę i zostawiając ogonek.
Wok rozgrzewamy az zacznie dymić. Wlewamy olej – około 3 łyżek. Dorzucamy czosnek i papryczki chili. Smażymy aż czosnek zrobi się złoty. Dodajemy cukier, sos chili i krewetki. Smażymy aż krewetki zrobią się różowe. Dodajemy olej sezamowy. Jeszcze chwila mieszania i dodajemy skrobię rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Posypujemy szczypiorkiem, kolendrą i chili.
Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation