Kuchnia

owoce morza

Paella z krewetkami i małżami


350 ml ryżu
1 ząbek czosnku
szczypta nitek szafranu
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml wytrawnego białego wina
ok 30 szt krewetek (sparzonych)
ok. 10 szt małż
ok 1 l bulionu warzywnego
2 szalotki
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonej papryki
cząstki cytryny do podania



Dokładnie płuczemy ryż, odsączamy wodę i odstawiamy na bok.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną jedna szalotkę, ząbek czosnku oraz krewetki. Obsmażamy ok 5 min. Zdejmujemy krewetki z patelni i odkładamy. Na patelnie dodajemy ryż i smażymy, mieszając przez kilka minut by uprażyć ryż. Wlewamy 120 ml wina i gotujemy aż zredukuje się o połowę. Teraz wlewamy bulion (ja wlałam najpierw 0,5 l, jak wchłonął go ryż dolałam resztę), szafran oraz mieloną paprykę. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15min.
Do małego garnka wlewamy 80 ml białego wina i jedną posiekaną szalotkę, wrzucamy zamknięte małże i dusimy pod przykryciem ok 7 minut.
Otwarte małże wrzucamy na patelnie i gotujemy następne 10 min.
Kiedy ryż się ugotuje ale ziarenka będą nieco twardawe, zestawiamy patelnie z ognia i odstawiamy na kilka minut.
Paelle podajemy na patelni posypaną natką pietruszki i cząstkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation