Kuchnia

jajka - rozne wersje

Jajka faszerowane pieczarkami


Składniki:

5 jajek
180 g pieczarek
2 czubate łyżeczki majonezu*
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
szczypta wędzonej papryki
do posypania: tarty na drobnych oczkach żółty ser (u mnie grana padano)**

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, rozgniatamy przy pomocy widelca. Pieczarki myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja użyłam oliwy i masła). Smażymy pieczarki przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia). Do pieczarek dodajemy żółtka, majonez, słodką paprykę, natkę pietruszki. Całość mieszamy. Jeśli masa jest nadal zbyt sucha, dodajemy odrobinę więcej majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połówki jajek napełniamy farszem, na każdym jajku umieszczamy odrobinę tartego sera. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

* jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę kalorii, użyjcie majonezu z awokado
** użyjcie ulubionego sera żółtego, ja często do tych jajek używam cheddara lub ementalera
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation