Kuchnia

zupy

Chłodnik melonowy z krewetkami

dojrzały melon – jeden na osobę
jogurt grecki – 500 ml (gęsty,najlepiej z greckiego sklepu),na dwa melony
świeży korzeń imbiru – 2 cm
1 łyżeczka kuminu
2 czerwone chili
trawa cytrynowa – 4 gałązki
sól
świeże duże krewetki- 8 sztuk
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku

Krewetki obrać z pancerzyków,wyjąć ciemną nitkę,opłukać i oszuszyć.
Skropić cytrynowym sokiem,posypać posiekanym czosnkiem i ugotować na parze przez 3 minuty.
Posolić i odstawić.
Z melona odkroić ,czapeczkę’.
Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ pozostawiając nienaruszoną łupinę.
Miąższ przełożyć do blendera,dodać posiekany imbir,kawałki trawy cytrynowej ( dwie gałązki), i zmiksować.
Dodać jogurt,wymieszać i doprawić solą.
Masą napełnić łupinę melona.Wstawić do lodówki na godzinę.
Krewetki nabić na patyczki.
Pokroić drobno chili,posypać chłodnik.
Udekorować szaszłykami z krewetek i trawą cytrynową.
Podawać na lodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation