Kuchnia

przepisy

ciasto kruche:

200g mąki pszennej
100g masła, pokrojonego w 1-cm kostkę (lub pół na pół ze smalcem)
75g cukru pudru
2 żółtka
kilka łyżek chłodnej wody
masa z masła orzechowego:

1 szklanka śmietanki kremowej 36%
1/2 szklanki brązowego cukru (lub białego)
1 szklanka masła orzechowego
szczypta soli morskiej
polewa czekoladowa:

1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki białego cukru
1/4 szklanki wody
1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%
150 g ciemnej gorzkiej czekolady
do dekoracji:

gotowe beziki posypane przez sitko cynamonem w proszku lub kakao oraz słone orzeszki ziemne w karmelu - gotowe lub własne: 1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych zrumienić na suchej patelni, wlać 2 łyżki śmietanki kremowej i wsypać 2 łyżki cukru. podgrzewać mieszając od czasu do czasu aż orzeszki obkleją się gęstniejącą śmietanką. zdjąć z patelni, obsypać brązowym cukrem i gruboziarnistą solą.
przygotować ciasto kruche: formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. na stolnicę przesiać mąkę. dodać cukier, pokrojone na kawałki masło. posiekać nożem, aż masło będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. następnie dodać żółtka, posiekać całość jeszcze chwilę. dolać wodę i zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie - można wylepić brakujące miejsca palcami). z resztek ciasta uformować rant i odcisnąć na nim ząbki widelca. spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny lub zamrażarki (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). piekarnik nagrzać do 180 stopni. wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 15 minut na złoty kolor, ostudzić na blaszce.
przygotować polewę czekoladową: w średnim garnku wymieszać kakao z cukrem, następnie połączyć z wodą. stopniowo wlewać śmietankę kremową mieszając energicznie rózgą lub łyżką aż powstanie jednolita masa. zagotować mieszając, następne odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i wymieszać do roztopienia. odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia na około 2 godziny.
przygotować masę z masła orzechowego: do rondelka wlać śmietankę i wsypać cukier, mieszając zagotować. gotować na małym ogniu przez około 30 minut aż masa nieco zgęstnieje (może się pienić podczas gotowania), mieszać od czasu do czasu. odstawić z ognia i wymieszać z masłem orzechowym oraz solą (masę można schłodzić w lodówce aby szybciej zgęstniała).
na kruchym spodzie rozsmarować masę z masła orzechowego, wierzch polać polewą czekoladową. udekorować bezikami w cynamonie/kakao i orzeszkami ziemnymi w karmelu. nie ma konieczności trzymania ciasta w lodówce.
buon appetito! :)

wg. asi z kwestii smaku, kruche ciasto z własnego przepisu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation