Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Życie bez glutenu - Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Składniki na bezglutenowy spód czekoladowy:
4 jajek, białka i żółtka oddzielnie
140 g cukru pudru
100 g mąki ryżowej
2 tabliczki gorzkiej czekolady bezglutenowej (np goplana)
1 łyżeczka proszku
1/2 szklanki oleju
szczypta soli

Składniki na krem budyniowy:
2 bezglutenowe budynie śmietankowe
60 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
750 ml mleka 2%
200 g masła

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia. W misce utrzyj żółtka z cukrem (mikser z końcówką do ubijania białek) na jasną masę, później ciągle mieszając dodaj olej oraz rozpuszczoną czekoladę. Następnie nie przerywając mieszania dodawać partiami mąkę i proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie połącz z masą czekoladową. Całość dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do blachy, wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 50 minut.

W między czasie zajmij się przygotowaniem masy budyniowej. Odlej pół szklanki mleka, i wsyp do niej dwa budynie śmietankowe, łyżkę mąki ziemniaczanej i dobrze rozmieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego mleka wlej zawartość szklanki (mleko + budyń) i gotuj cięgle mieszając jeszcze przez kilka chwil. Masa budyniowa powinna gęstnieć na Twoich oczach. Garnek z budyniem odstaw do ostygnięcia.
Ostudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem, które dodawaj do masy po łyżeczce. Ucieraj całość do uzyskania puszystego kremu.
Puszysty krem budyniowy nałóż na wystudzony spód czekoladowy. Odstaw na kilka godzin do lodówki (ja zazwyczaj odkładam ciasto na całą noc do lodówki).
Przed podaniem posyp ciemnym kakao. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation