Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Życie bez glutenu - Zielono me czyli ciasto ze szpinakiem

Składniki:
180 g cukru
20 g cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
4 jajka
300 g mąki ryżowej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
(szpinak rozmrażamy, a następnie kładziemy na sitko, by pozbyć się wody)

Składniki na krem:
250 g śmietanki 36 proc.
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Rozmrożony szpinak przełóż na sitko, aby pozbyć się wody. Później jeszcze wyciśnij szpinak z wody. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, miksuj do uzyskania konsystencji kogla-mogla. Następnie cały czas mieszając stopniowo dodawaj olej. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę zmieszaną z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, cały czas mieszaj żeby nie powstały grudki. Na koniec dorzuć partiami szpinak i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubij na sztywną pianę dodając na początku ubijania szczyptę soli. Połącz ciasto z ubitymi białkami i delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piecz w temp.180 st przez około 50 minut (przed wyłączeniem zawsze sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek musi być suchy).
Wierzch ciasta obetnij nożem, a następnie z odciętej części zrób okruszki, które posłużą do ozdoby.
Śmietanę kremówkę schłodź, następnie ubij. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder. Ubijaj aż powstanie śmietana będzie miała gęstą, puszystą konsystencję. Na samym końcu dodaj mascarpone oraz sok z cytryny i całość jeszcze chwilę miksuj.
Wyłóż bitą śmietanę na ciasto, wyrównaj dużym nożem, a następnie udekoruj ciasto okruszkami, które lekko dociskaj, aby przykleiły się do kremu. Ciasto odstaw jeszcze na 3 godziny do lodówki. Później już pozostaje delektowanie się wspaniale zielonym ciastem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation