Kuchnia

sama słodycz

SERNICZEK Z BANANAMI I TOFFI

Składniki
250 g herbatników
90 g roztopionego masła
250 g mascarpone
250 ml kremówki
50 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka ekstratu waniliowego
5 łyżeczek żelatyny
150 g brązowego cukru
150 ml kremówki 30%
100 ml miodu
50 g masła
2 banany
20 g płatków migdałowych
sok z połowy cytryny

Etapy przygotowania

1. W blenderze pokrusz herbatniki na drobny pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Dno tortownicy wyłóż masą. Wstaw do lodówki.
2. Utrzyj cukier puder z mascarpone. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy. Odstaw. W rondlu podgrzej 50 ml kremówki. Połącz ją z żelatyną i wystudź. Kremówkę ubij i odłóż. Ubij białka. Kremówkę z żelatyną dodaj do serowej masy i wymieszaj. Dodaj ubitą kremówkę i pianę z białek. Połącz. Krem nałóż na herbatniki. Włóż do lodówki na 6 godzin.
3. Do rondla dodaj masło, cukier i miód. Podgrzej aż się rozpuści, a potem gotuj jeszcze 8 minut. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
4. Obierz banany, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Ciasto wyjmij z formy i udekoruj bananami. Polej ciasto polewą karmelową oraz posyp płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation