Kuchnia

wypieki

Mazurek krolewski

SKŁADNIKI NA CIASTO:
370 g mąki krupczatki
370 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru
120 g posiekanych migdałów ( pozbawionych łupin )
2 łyżeczki skórki z cytryny
6 ugotowanych żółtek
1 surowe żółtko
szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1 małe białko
1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:
2 rodzaje konfitury np. morelowa i malinowa
1 jajko

Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy surowe żółtko, przetarte przez sitko ugotowane żółtka, skórkę z cytryny, posiekane migdały, szczyptę soli oraz mąkę. Wszystko szybko łączymy, formujemy w kulę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Formę ( u mnie o wym. 26×36 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wykładamy dno blaszki, natomiast z 1/3 ciasta formujemy wałeczki grubości ołówka i obtaczamy nimi brzegi ciasta, a w środku ukośne wałeczki w odstępach ok. 4-5 cm szerokości. Ciasto smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami wody i pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 170-180 C. Zarumieniony mazurek odstawiamy do ostygnięcia.

Cukier puder łączymy z białkiem oraz sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. Mazurek delikatnie wyciągamy z formy, ponieważ jest dość kruchy. Lukrujemy boki oraz wałeczki na środku. Zostawiamy do zastygnięcia. Na koniec wypełniamy naprzemiennie konfiturą morelową i malinową. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation