Kuchnia

KUCHNIA - desery

Lody smażone Mniam:) kilka sposobów


Składniki

2 kulki lodów Carte d’Or Muffin
50 g śliwki świeżej lub mrożonej
1 gruszka
100ml czerwonego wina
1 laska wanilii
50 g cukru
20 ml ciemnego rumu
50 g płatków kukurydzianych
50 g dmuchanego ryżu
50 g migdałów w plastry
500 ml oleju słonecznikowego
1 jajo


Lody Carte d'Or Muffin
Muffin
Zobacz inne przepisy dla tego smaku
Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni skarmelizuj cukier, dodaj do niego pokrojone w małe cząstki gruszkę i śliwkę, całość smaż chwilę. Zalej czerwonym winem, dodaj przeciętą na pół laskę wanilii i gotuj aż wino zupełnie odparuje. Dodaj do sosu trochę rumu.
Zrób duże kule lodowe zamroź je dobrze w zamrażalce, obtocz w rozbitym jajku i panieruj w pokruszonych migdałach, płatkach kukurydzianych i dmuchanym ryżu , czynność powtórz dwukrotnie tak aby odpowiednia warstwa „ panierki” pokryła lody.
Lody na powrót umieść w zamrażalce. Tuz przed serwowaniem usmaż je w rozgrzanym oleju przez około 20- 30 sekund
Sos z owoców wylej na talerz, na środku umieść smażoną kulę lodową i udekoruj ja listkami mięty.


Składniki

Lody waniliowe, 4 gałki
wiórki kokosowe, 10 dag
płatki kukurydziane, 4 garście
jajko, 2 szt.
cukier puder, 2 łyżeczki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Uformowane gałki lodów układamy na owiniętej w folię aluminiową desce do krojenia. Wstawiamy do zamrażarki na godzinę.

Jajka ubijamy z cukrem pudrem.

Pokruszone płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi.

Każdą kulkę mocno zamrożonych lodów obtaczamy w jajku z cukrem , a następnie w mieszance płatków z kokosem ( dokładnie! )Czynnośc możemy powtórzyc w zalezności od tego jak grubą chcemy miec " skórkę ".

Wstawiamy na kolejną godzinę do zamrażarki.

W małym garnku bardzo mocno! rozgrzewamy olej.

Każdą kulkę ( osobno! ) smażymy ok. minutkę na złoty kolor.

Podajemy np. z sosem adwokatowym lub musem truskawkowym.Pycha!!!

Z zewnątrz chrupiąca kokosowa skórka , a w środku zimne kremowe nadzienie ...

Smażone lody- zaskakujący deser

Pokruszyć herbatniki z płatkami na pył. Dodać kokos i wymieszać.

Przygotować za pomocą nabieraka cztery duże kulki lodów wyciągniętych z zamrażalnika.

Następnie gałki obtoczyć w mieszance, przydusić posypkę do gałek. Włożyć do zamrażalnika na ok.30min.

Po upływie czasu obtaczamy kule w rozbełtanym jajku. Następnie znów w reszcie posypki herbatnikowo-kukurydzianej z dodatkiem kokosu. Delikatnie dociskamy panierkę do lodu.

Tym razem kule wkładamy do zamrażalnika na około 1h.

Po upływie czasu smażymy na rozgrzanym oleju (by były zanuzone w całości) dosłownie 15-20 sekund aż panierka będzie złota.

Podajemy na talerzyku z dodatkiem dżemu porzeczkowego.

Jest to cudownie zaskakujący deser. Gorąca posypka która skrywa lodowate pyszności...

źródła: lodoweinspiracje.pl; smaker.pl; wielkiezarcie.com

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation