Kuchnia

ciekawe różne

Kostka owocowa
Składniki:
6 galaretek (fioletowa, turkusowa, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona)
100 ml śmietany kremówki
25 dkg truskawek
25 dkg borówek
25 dkg brzoskwiń

Sposób wykonania:
Przygotować naczynie i wyłożyć je folią spożywczą. U mnie o wielkości 30x22 cm.
Na dnie ułożyć borówki. Galaretkę fioletową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Lekko przestudzić, zalać owoce i wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje ( a nie trwa to długo, bo rozpuszczona jet w 1/2 płynu niż normalnie być powinna ) przygotować następną.
Turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, lekko przestudzić i dodać 50 ml kremówki. Dobrze wymieszać i wylać na fioletową, gdy jest już zastygnięta.
Zieloną rozpuścić w 300 ml gorącej wody, przestudzić i wylać na zastygniętą turkusową.
Brzoskwinie pokroić w plastry, ułożyć na zielonej galaretce i zalać żółtą, rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody i przestygniętą.
Pomarańczową zalać 250 ml wrzątku, przestudzić, dodać 50 ml kremówki, wymieszać i wylać na zółtą.
Na ostatniej warstwie poukładać truskawki pokrojone w plastry i zalać czerwoną galaretką ( rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation