Kuchnia

słodko

*** KULKI MARCEPANOWE Z KROKANTEM ORZECHOWYM W CZEKOLADZIE ***

Składniki:

100g orzechów laskowych
100g cukru
300g masy marcepanowej

Dodatkowo:

200g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
Orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć bardzo drobno.
Powstały krokant zagnieść z masą marcepanową.

Odrywać po kawałku, formować kulki i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. (Zrobiłam 25 pralinek o średnicy 3cm).

Pralinki włożyć na chwilę do lodówki, a w tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pralinki obtoczyć w czekoladzie. (Chcąc uzyskać taki wzorek z czekolady jak na zdjęciach należy pralinkę obtoczyć w czekoladzie, a następnie położyć ją na kratce do pralinek. Kratką należy poruszać, aby pralinka toczyła się po kratce w różnych kierunkach. Następnie ułożyć pralinkę na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej i pozostawić, aż czekolada zastygnie. Można przyśpieszyć ten proces wkładając gotowe pralinki do lodówki).
Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation