Kuchnia

Sprawdzone...palce lizać

Ciasto czekoladowe bez jajek

Do przygotowania ciasta czekoladowego bez jajek będziesz potrzebowała:

1½ szklanki mąki pszennej,
3 łyżek kakao,
1 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 szklanki cukru,
szczypty soli,
5 łyżek oleju rzepakowego,
1 łyżki octu,
1 szklanki wody,
1 łyżeczki aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Mąkę należy przesiać i połączyć razem z kakao, sodą, solą i cukrem. Następnie do ciasta dodajemy kolejno olej rzepakowy, ocet i aromat waniliowy. Kolejnym krokiem jest wlanie do naczynia 1 szklanki wody i powolne dodawanie do niej pozostałych składników. W trakcie tej czynności należy cały czas używać miksera. Kiedy już uzyskamy jednolitą masę, wystarczy przełożyć ciasto do formy (średnica 26cm) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.

Po wyjeciu i przestygnieciu mozna polac polewa czekoladowa:
200 gr czekolady rozpuscic w kapieli wodnej z 2 lyzkami masla, 2 lyzkami cukru pudru i 1/4 szklanki mleka.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation