Kuchnia

Sprawdzone...palce lizać

Zupa po cygańsku

Składniki :

2-3 marchewki
1 większa pietruszka
kawałek selera i pora
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
2-3 papryki [użyłam 1 czerwonej i 1 żółtej]
300 g kiełbasy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
3-4 ziemniaki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki śmietanki
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki tymianku
szczypta majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól , czarny pieprz
2-3 łyżki oleju lub smalcu
bulion


Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę i kiełbasę. Podsmażyć na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec smażenia dodać czosnek.

Do dużego garnka wlać około 2,5-3 litry wody, dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie i listki laurowe, zagotować, wrzucić obraną, pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. Ugotować wywar. Dodać przyprawy, 4-5 łyżek bulionu (ja użyłam Roleski drobiowy) Następnie wrzucić uduszone warzywa z kiełbasą, pogotować razem przez kilka minut. Dodać śmietankę, doprawić zupę solą, pieprzem.

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation